NORTH 2004-2005-2006-2007

Debat III: 'Living on the edge'

Locatie: IJKantine, Amsterdam Noord, bij de NDSM-werf
Tijdstip Woensdag 10 mei 16.00 uur – 17.30 uur
Debatleider Harry Starren, De Baak Management Centrum VNO-NCW
Sprekers: Michelle Provoost, WiMBY! (Welcome into My Backyard), Maurice Nio (architect), David Lammers (cineast)

Onderwerp: Is 'Overhoeks' de stadswijkschakel waar ruimte is voor experimentele kunstprojecten en culturele manifestaties, bijvoorbeeld in het voormalige Groot Laboratorium (een potentieel monument)? Of een nette mensen buurt waar bewoners van om de hoek zich niet thuisvoelen?

Video Jeroen Kooijmans: Fata Morgana (2006)
Monitoren Villa Bredero: Pekstars vs. Hoge heren

NORTH is een meerjarig kunstproject met een veelledige visie. Enerzijds onderschrijft NORTH de grootschalige stedelijke ontwikkelingen op de Noordelijke Amsterdamse IJ-oevers, zoals die op het voormalige Shellterrein Overhoeks. Anderzijds heeft NORTH oog voor lokaal industrieel erfgoed, cultuurhistorie en het kleinschalige, zoals voor de hier aangrenzende Volewijk en de 'Van der Pekbuurt'. Niet in de laatste plaats streeft NORTH naar een broedplaats voor architectuur en experimentele kunst, en een podium voor kleinschalige laagdrempelige culturele activiteiten.

Michelle Provoost van WiMBY! WiMBY! ontwikkelt en realiseert een uiteenlopende reeks experimentele gebouwen, kleinschalige projecten en samenwerkingsverbanden op het gebied van architectuur, stedenbouw, beeldende kunst en sociaal-culturele projecten. Daarnaast brengt WiMBY! bewoners, ondernemers, ambtenaren, onderzoekers en ontwerpers bij elkaar om de toekomst van Hoogvliet te ontdekken en te sturen. Naast de vakinhoudelijke vernieuwing is het doel van WiMBY! om Hoogvliet tot een duurzame en aantrekkelijke woon- en werkplaats te maken en haar (inter)nationaal bekendheid te geven.

Maurice Nio (1959) is in 1988 als architect cum laude afgestudeerd aan de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft op een villa voor Michael Jackson, het curieuste afstudeerproject van dat jaar. Dit project is cruciaal geweest voor zijn hybride aanpak. Hij is o.a. bekend van een mix van mythologische en pragmatische denkprocessen, cryptische en tegelijk opperst heldere ontwerpstrategieĎn. Sinds 1 januari 2000 opereert hij vanuit zijn eigen ontwerpbureau NIO architecten en werkt momenteel aan het mooiste winkelcentrum ter wereld en de obscuurste woonboot van Nederland. Wapenfeiten hoe dan ook zijn de boeken You Have the Right to Remain Silent (1998) en Unseen I Slipped Away (2004).

David Lammers (1972) regisseerde tijdens zijn studie aan de filmacademie zowel documentaires als fictiefilms. In 2001 studeerde hij af met de eindexamenfilm De laatste dag van Alfred Maassen, waarmee hij een Gouden Kalf voor beste korte film won tijdens het Nederlands Film Festival. Ook draaide deze film in de studentenfilmcompetitie in Cannes 2002. Hierna regisseerde hij verschillende films voor televisie. Naast Snacken kwam ook de Single-play Oud en Nieuw voor de VPRO en de verfilming van het Tsjechov toneelstuk van zijn hand. In 2005 won hij op het filmfestival van Rotterdam een Tiger Cub Award voor zijn korte film 'Veere'. 'Langer Licht' is zijn biscoopfilmdebuut.

Organisatie: NORTH i.s.m. De Baak Management Centrum VNO-NCW te Noordwijk
Vrijwillige bijdrage: Ten behoeve van Stichting Opkikker – Kinderfestival

De debatten NORTH zijn mede mogelijk gemaakt door Stichting Stimuleringsfonds voor Architectuur/Belvedere, Stadsdeel Amsterdam Noord, Amsterdams Fonds voor de Kunst, VSBFonds, Cultuurfonds Bank Nederlandse Gemeenten, Stichting LYR, De Baak Management Centrum VNO-NCW, Ina Eskes, IJKantine.